top of page

YATLARDA YAKIT TANKI TEMİZLİĞİ

YATLARDA YAKIT TANKI TEMİZLİĞİ


(Fotoğraf : Ömür ATİLA – Tank temizliği ekibi Kızıl Yelken, Pendik Marintürk marina )


Denizlerde bildiğimiz kullandığımız tüm deniz taşıtları; yelkenliler, motor yatlar, gemiler, vapurlar , sandallar deniz ulaşımı ile bir yerden bir yere gidiyorlar ancak pek düşünmediği konulardan biri de tabi ki yakıt olmadan hiçbir yere gidemeyeceğidir.


Hadi bilin bakalım yakıt tankınız acaba temiz mi? , kirli mi ?


Peki, yakıt tankınız bu fotoğraftaki gibi ya kirliyse ne olur dersiniz?


Motorlarınızdaki yakıt filtreleri genellikle kâğıt filtre olduğu için hızlıca tıkanır sonrasında yakıt pompası, enjektörler zarar görür dolayısıyla motor arıza vermeye başlar ve denizde hiç istenmeyen bir hal oluşur . arızaya geçer veya yolda bırakır.


Basit mantıkla kontağa bas yürü aslında pek öyle kolay olmadığı aksine yüzlerce, binlerce yan yana eklenen bir mekanik sistemin ürettiği güç karşısında bize sunduğu seyir zevkidir. Dizilmiş metal parçaların motor olarak bildiğimiz ürettiği enerjinin denize bir çark yadımı ile hızla bir yöne dönerek ittiği su ile çıktığı sürat bize hız ile döneceğidir. Bu nedenle biz denizcilerin gönül rahatlığı ile denizlerde olmasını sağlayan bir dizi sistemlerin en önemlisi yakıt sisteminin olduğu unsusunu unutmamak gerekir.

Bu sistem benzinli veya dizel olsa da içerik olarak aynı. Yakıt sistemi motorun ana can damarı tabi ki sağlıklı bir depo da bulunan sağlıklı bir yakıtla mümkün.

Güvendiğiniz bir yakıt istasyonundan yıllardır yakıt alıyor olabilirsiniz ancak yakıt istasyonlarında tank dolum sonrası eğer yakıt aldıysanız tank dibindeki tortular, mantarlaşmalar veya benzeri uçuşan bir sürü zerrecik aldığınız yakıtla beraber kendi teknenize gelecektir. Yıllarca size hizmet veren kapalı kutunuz yani yakıt tankınız hep ihmal edilen, unutulan ama motorunuzun geleceği için çok çok önemli olan yakıt deponuzun dibine çökmüş tortu halinde temiz olup olmamasına bağlıdır


Genellikle sıkışık yerlerde ve bazen oldukça büyük yerinden zor çıkartılabilen içini temizlemek için bir kapak bırakılmayan sabit tanklar tam baş belası olma yolunda can sıkarlar. Motor yatlar nispeten büyük olmaları ile yakıt tanklara erişilebilirken, yelkenlilerde çok sıkışık alanlar da tanklar ömür törpüsüdür. Ve çoğu ikinci el alınış teknelerde çok ihmal edilen hatta atlanan bir konudur.


Günümüzde eski usul sabit tanklar sökülüp içi bin bir güçlükle temizlenmesi için büyük çaba gerektirirken, artık günümüzde teknolojinin nimetlerinden yararlanmak ta şahane.

Nasıl mı ? Filitrasyon tank temizliği ile tabi ki.

Küçük dört tekerlekli bir araba üstünde konuşlandırılmış elektrikli bir motor ile 5 – 6 adet filtreden geçirtilerek tüm deponuzun içindeki yılların birikmiş o tortusu ve kiri, yakıt içindeki suyu bu sayede depo ve filitrasyonlardan sirkülasyon yaparak kolaylıkla temizleyebiliyor.




(Fotoğraf : Ömür ATİLA – Tank temizleme filitrasyon makinesi )



( Fotoğraf : Ömür ATİLA – Mazot tankı çift bağlantı, emiş ve itiş için hazırlık)


İstanbul Anadolu yakasında Pendik Marintürk marina da bu işi yapan iyi bir ekip var.


Tank temizlenmesi nasıl yapılıyor merak edenler linkten izleyebilir.

Temizlik işlemi KIZIL YEKEN Murat GÖREN ve ekibi tarafından yapılmıştır. +90 (536) 261 5031


Bir sonraki yazı dizimde görüşmek ümidi ile sağlıcakla kalın…

Ömür ATİLA ( denizci mimar ) araştırmacı yazar.





 
 
 

Kommentarer


© 2024  Ömür ATİLA - Kişisel Web Sitesi - Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page