top of page

MERHABA, BEN MİMAR' IM AMA DENİZCİYİM.

Güncelleme tarihi: 14 Eyl 2022


Ben Mimar' ım ama Denizciyim yani denizci mimarım


Dünyada yaşayan tüm canlı cansız tüm gördüğümüz kullandığımız yaşadığımız kullanım amacına uygun tasarlanmış , ergonomik ve belli ölçülere göre , barınması , depolanması , üretilmesi , sanayi , sağlık , fabrikalar, tesisler , marinalar , limanlar veya hareketli tüm obje ve araçların tasarımı üretimi ve kullanılması keza denizde sabit bina tesisi veya hareketli tüm yapı deniz taşıtlarının tümünü kapsar mimari.

Yapım cinsi ağaç saç ,çelik, fiber, alüminyum , betonarme ve diğer tüm malzemelerle yapılan yelkenliler , motorlu yatlar özel ve ticari veya askeri , gemi tüm bu araçların tasarımı , imalatı , inşaatı , refitleme yani yenileme , durumunun ne seviyede olduğunu , kullanılan malzemelerin bilgisi , yeterliliği , sörveyi , yeniden şekillenmesi dekorasyonu teknik ve fiziki donatının uygunluğu , denize elverişlilik hali , malzeme bilgisi ile bütün ergonomik tesisat vb. daha pek çok detaya sahip yeterliliği ile aslında MİMARLIK tüm hayatın içinde canlıların yaşadığı farkına varmadan kullandığı, fiziki neredeyse her alanı kapsar.


Yaşamımızı hayatımızı kolaylaştıran objeler, mekanlar, binalar, kara taşıtları, hava taşıtları, deniz taşıtları. Günlük kullandığımız eşyalarımız yemek yerken tabak çatalımız, içerken bardağımız, sürdüğümüz arabamız, teknemize giderken yürüdüğümüz iskele, seyir çıktığımız tekne, hatta fora ettiğimiz yelken tasarımı, ergonomi ile bütünleşerek ölçülere, şekil ve dizaynı ile MİMARLIK olarak karşımızdadır.


MİMAR , önce tasarlar bireysel veya toplumsal hizmet edeceği alanda öncelikle iyi bir araştırmacı olup analiz eder. İklim şartları, dayanım süreci, tipi, tarzı, ne amaç ile kullanılacağı hizmet edeceği alanda oluşturduğu ihtiyaç listesine göre, ekonomik boyutlar çerçevesinde tasarımı ve dizaynı oluşturur.

Daha çizim üzerinde ÜÇ BOYUT bakış yönüyle göremediğimiz ölçüler üzerinden kullanım amacımıza göre şekillendirdiği tasarımı, Mühendislik esaslarıyla Projelendirip, seçtiği Malzeme ve Yapımını kapsayan bir bilimdir Mimari.

Karada görmeye alıştığımız hepimizin yaşamlarını kaynaştıran mekanlar araçlar dışında Deniz üzerinde sabit ve hareketli hayatlarımızı etkileyen ve bizi taşıyan nesnelerde bir Mimarın , Tasarımcının imzasını olduğunu unutmamalıyız.


DENİZ FENERİ

(Dikine karşıdan gördüğümüz ortadan ikiye ayrılmış çizimde, SAĞ kısım deniz feneri yapının dış görüntüsü, SOL kısım ise kesit olarak deniz feneri içini görmekteyiz.)


İnsanoğlunun yüzyıllardır kullanımına açık denizcilere yol göstermiş yön vermiş Deniz fenerleri, sığınak olmuş Limanlar, Güvenle deniz taşıtlarının bağlandığı Marinalar, Denizlerde, göllerde, nehirlerde gideceğimiz yolu gösteren şamandıralar, İnsanlığı taşıyan Deniz taşıtları, Yelken olsun, Motor olsun Mimarlık çatısı altında, DENİZ MİMARİSİ olarak tasarlanıp, dizayn edilerek karşımıza çıkar.


MARİNA PROJESI (Tasarlanıp, dizayn edilmiş marina projesi belli aşamalardan projelendirerek kullanıcılara 3d görüntüsü ile tanıtım.


TITANIC


(Tasarımcısı: Thomas Andrew'se 1909 -1912) Dünyanın o yıllarda inşa edilmiş en büyük yolcu gemisiydi.


TITANIC (Sancak aborda boy görünüşü)


Bir tasarımcının CATAMARAN projesi , 3d görünüşü



Dünya Denizlerde kullanılan çeşitli tekne ve gemilerin bulunduğu yüzyılda esinlendiği tarzın etkisinde kalıp tasarım ve yapım teknikleri farklılıklar göstermiştir.


Ahşap YELKENLİ KALYON Tasarımcı planladığı ve İskele boy kesiti olarak kullanım tefriş görünümü.



(Ömür ATİLA - Copyright © 2022 Hakları Saklıdır')




 
 
 

コメント


© 2024  Ömür ATİLA - Kişisel Web Sitesi - Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page